Lenka Dusilová

Chat je uzavřený13.06.2012 11:00

Zpěvačka Lenka Dusilová.

Držitelka hudební ceny Anděl Lenka Dusilová představí během léta své aktuální album Baromantika, ke kterému rozjela turné. S deskou vystoupí 13. července i na festivalu Colours of Ostrava. A co dalšího se kolem Lenky Dusilové děje? Ptejte se zpěvačky ve středu 13. června od 11 hodin.

Lenka Dusilová se narodila 28. prosince 1975 v Karlových Varech. S hudební kariérou začala už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Jiřího Wolkera, kterou sama zhudebnila. V roce 1988 nastoupila do legendárního pěveckého souboru Bambini di Praga. V letech 1991 až 1995 byla frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko, poté navázala spolupráci se skupinou Lucie. V roce 2000 vyhrála cenu Anděl v kategorii Nejlepší zpěvačka. Po vydání se na sólovou dráhu začala také spolupracovat s folkrockovou skupinou Čechomor. Její poslední album Baromantika vyšlo v prosinci loňského roku a bylo velmi kladně přijato jak kritikou, tak veřejností.

 

 

Chat

  • Michal

    Umíte plavat ? Jak moc dobře plavete, jaké děláte plavecké chyby? Kolik uděláte 50m bazénů? Jakým stylem nejčastěji plavete? Jakou nejčastěji plavete rychlostí? Umíte plavat pod vodou bez zacpaného nosu a s otevřenýma očima? Kolik metrů uplavete pod vodou? Uplavete pod vodou 50m bazén ?

  • Dusilenka

    Ó, děkuji za dotaz. Plavu opravdu nerada.. :-)

  • sk

    Co říkáte na to co se stalo s Bambini di Praga - od r. 2004...

  • Dusilenka

    škoda fenomenálního sboru..

  • shzl

    Jak si považujete Vaši cenu Anděl - nej zpěvačka?

  • Dusilenka

    Považuji i přes velké stíny nad ní. Ze sobeckých důvodů by mě upřímně těšilo, kdyby Ceny Anděl získaly zpátky respekt a váhu jak už bylo řečeno.. Též mi chybí důraz a větší prezentace žánrových cen.

  • shzl

    Jak si ceníte spolupráce s D. Landou?

  • Dusilenka

    Cením, pomohl mi. Moc. Je to už dlouho..

  • fate

    Existuje ještě hud. sk. Sluníčko?

  • Dusilenka

    Sluníčko se rozpadlo asi někdy v r. 99?

  • atara.

    Je, existuje videozáznam z vašeho vystoupení na folk. festivalu s básní J. Wolkera?

  • Dusilenka

    Dobrý den, zdravím všechny přítomnné výtečníky.. :-) Videozáznam neexistuje, nicméně mám doma ještě trofej a to cenu za třetí místo z Loketského Kotlíku - tak se ta přehlídka jmenovala. Tuším, že to byl r.84 ?

  • Daniel

    Ahoj, stále jsem nezjistil jakou že básen si zhudebnila v 10letech od Wolkera? Díky Had:) A máš se?

  • Dusilenka

    Děkuju za optání, mám se fajn, jen mi to psaní nejde zas až tak rychle :-) Štěstí, co je štěstí..

  • Karel Zvědavý

    Dobrý den,

    myslíte si, že když už člověk jednou je, tak má koukat, aby byl, a ne nebyl?

  • Dusilenka

    Ale tak to určitě.. :-)

  • Daniel

    Tak ještě jednu otázku. Už víš co chystáš, jak bude vypadat Tvoje vystoupení na Snu letní noci v září?

  • Dusilenka

    Vystoupím v krátkém setu se svými písničkami v aranžích Dejana Pejoviće a jeho orchestru Black&White World. Takto se představí na koncertu další zpěvačky - Kayah z Polska, Szibi Tobias ze Slovenska. Jsem zvědavá.. Na léto se chystáme se Baromantikou na letní festivaly Valašský Špalíček, Rock for People, Prague Proms či Colours of Ostrava a na podzim připravujeme větší část baromantického turné. Mezitím se budu věnovat projektu One Step Before the Fall s performerkou Spitfire Company Markétou Vacovskou a režisérem Petrem Boháčem. V Praze bude tento projekt k vidění začátkem prosince v NODu. Moc Vám děkuju za otázky, pokud chcete vědět o dění kolem mě, následujte můj web www.lenkad.com nebo FB. Krásný den Vám!

  • Gabriela

    Dobrý den Lenko, Baromantika je úžasné album, stalo se jedním z mých nejoblíbenějších. Výborná práce. Chtěla bych se zeptat jak jste se vlastně dostala k hudbě? Jaká byla vaše cesta k úspěchu? Myslíte, že v dnešní době je těžké stát se zpěvákem pokud se jím nechcete stát skrze soutěže typu Superstar?

  • Dusilenka

    Děkujeme za poklonu, my si s kapelou Baromantiku v současnosti užíváme na koncertech. Snad se na nás přijdete mrknout :-) Úplně na začátku byla touha hrát jako můj starší bratr Marek a pak matčina bezmezná podpora neb jsme se v mých jedenácti letech přestěhovaly do Prahy, abych mohla zpívat v Bambini di Praga. Pak byl asi zlom, kdy jsme s kapelou Sluníčko vyhráli rockovou soutěž Malrboro Rock In v které jsem se seznámila s Davidem Kollerem. Uvědomuju si, že mi nějaká moje historie svezení se se slavnějšími pomohla dostat se do míst, kde si můžu tak trochu dělat co chci. Možná Superstar nemusí být zas až tak blbá cesta. Záleží co s tím pak. Nicméně je to nástraha velkoměsta a je to trochu blbý. Co může mladý muzikant udělat? Hmm.. Těžko říct, hlavně se naučit dobře hrát či zpívat má-li na to, být silnou a pevnou charizmatickou osobností s otevřeným srdcem a ještě idealně s dobrým vkusem. Já myslím, že dobrý muzikant se neztratí.

  • Alena

    Dobrý den,
    před albem Baromantika jsem navštívila pár vašich koncertů, kde jsem si všimla, že již vlastně vznikala píseň, kterou na desce zpíváte s Dorotkou Bárovou jak dlouho vlastně vznikala tato píseň a vlastně celé album ? :) Album je skvělé takže jen tak dál. Hodně štěstí přeji

  • Dusilenka

    Dobrý den, téma skladby, která se dříve pracovně jmenovala Russia (dnes se jmenuje Wspomnienie) ke mě přišla, když jsem si pořídila svůj první jednoduchý looper, to je tak dva tři roky zpátky. Je dedikována mým prarodičům a konci druhé světové války.. Motala jsem se a koketovala, zda píseň nezrealizovat v ruském či ukrajinském jazyce, kam mé kořeny směřují, ale uznala jsem, že na to nemám. Tedy mé původní představě se nejvíce přiblížila svou poetikou a melancholií Dorota Bárová. Nicméně, Wspomnienie jsem před Baromantikou využila a testovala například v hudebním představení Silent Love, které sdílím S Xavierem Baumaxou a performery z Tante Horse - Miřenkou Čechovskou a Radimem Vizvárim. Všechny takové momenty a zkoušení prověřují, zda jsou ty nápady silné bo mají nějaky emocionální potenciál. Všechny nápady, které nakonec na Baromantiku prolezly nejvíce resonovaly s hudební vizí Tin Soldiers a Beatky Hlavenkové.. Ale každá skladba má nějaký svůj příběh vzniku. Ale já píšu hrozně pomalu, tak tím teď nechci zdržovat :-)

  • Sara

    Ahoj Lenko,
    hraje s Vámi v kapele ještě David Landštof?

    Pak se chci zeptat, jaká je možnost, že byste hostovala kapele na desce? - Pokud by Vám samozřejmě sedla hudba?

    Moc děkuji za odpověď!

  • Dusilenka

    V současnosti se David objevuje jen v Etzernal Seekers, ale považuji ho za člena hudební rodiny. Však my se zase potkáme :-) Mno, hostování, pokud mě jejich hudba opravdu zasáhne, nebráním se..

  • Martin

    Ahoj Leni, rád bych věděl, kde bereš inspiraci, koho si nejvíce vážíš na české hudební scéně a kde je podle tebe v ČR nejlepší publikum?
    Byl jsem na koncertě v Českém Těšíně, který byl opravdu výborný! Jen mě trošku zklamalo publikum.

    Díky za odpověď a přeji hodně štěstí a inspirace do budoucna!

  • Dusilenka

    Mno, publikum v Č.T. bylo poklidné, přeci jen elevace na sezení tomu dost přispěla. Ale myslím, že lidi si takovou muziku rádi poslechnou v klidu. Měla jsem z koncertu radost, krásně se nám hrálo a měli jsme komfortní zvuk, aspoň na podiu.. Možná nechci řešit, kde je dobré publikum, ale spíš místa, kam se ráda vracím hrát - Praha, Brno, Ostrava.. Inspirace: Já ti nevím, asi nějaká linka mého osobního příběhu, setkání s důležitými hudebními lidmi s kterými dělám a učím se od nich.. Na české scéně si vážím mnoha muziantů, myslím, že máme dobrou hudební scénu, to se nedá ani vyjmenovat.. Vážím si takových muzikantů a kapel, které jsou půvpdní a vkusné, ve zkratce třebas Bárta, Hlavenková, Bittová, Lanugo, Květy, Voňková, Tatabojs a tak dále..............

  • Míša))

    Ahoj Leni.)
    Co si myslíš, o kapele Charlie Straight? Slyšela jsi už jejich nové CD Someone With a Slow Heartbeat? :))

  • Dusilenka

    Novou desku jsem neslyšela, kromě malého náslechu. Ale Charlie Straight je super kapela, skvělě hrajou, dělají dobrou hudbu, baví mě jejich koncerty a upřímně jim přeju. Ale to se u nás zas až tak moc nenosí, že?

  • Aneta

    Ahoj Leni,

    budes mit jeste nekdy ciste dusilenkovou desku :)?
    Jen pro ifno, na co se muzeme tesit.. kazdopadne Eternal seekers i Baromantika jsou uzasny projekty, opravdu smekam!

    Nashle v Ostrave :)

  • Dusilenka

    Mno, dotkla jste se mýho slabýho místa:-) Mám pocit, že na to ještě nemám a ještě toho hodně neumím.. nebo se jen vymlouvám? :-)

  • Dasa

    Mila Dusilenko, Baroromatika je krasna, vyzrala...moc rada ji posloucham:-) Planujete nejaky koncert v Praze?

  • Dusilenka

    Ano, máme samostatný koncert 12.července v rámci festivalu Prague Proms. Více zde: http://www.pragueproms.cz/koncerty/baromantika-lenka-dusilova-23.html

  • Eliott

    Zdravím. Osobně vás považuji za nejvýraznější ženskou písničkářskou osobnost u nás. Kdo podle vás ze skládajících a svou tvorbu prezentujících českých dam ještě stojí za poslech? Díky za odpověď.

  • Dusilenka

    Na první mne napadá třebas Jana Vébrová s kterou jsme si zahrály v sobotu a následné strávily krásný víkend s divadlem Komedie na ostravském divadelním festivalu Dream Factory. Beata Hlavenková, Dorka Bárová a další...

  • zdenek

    Ahoj Leni, jaka je tvoje nejzamilovanejsi pisnicka s Baromantiky. Ja vim ze mas rada vsechny, ale treba mas jednu radeji. diky za odpoved

  • Dusilenka

    Poslední dva dny asi Mrazy neb ji nacvičuji na svůj sólový akustický set. Hledám dostatečně nabušenou aranž bez kapely.. hmm.. baví mě..

Foto: Tomáš Nosil

Autor: - lu -




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 11/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov